Anousheh Ansari: Hapësira e parë femër Explorer

Anousheh Ansari stands in front of the American flag in a spacesuit
Courtesy e su.org

Anousheh Ansari është gruaja e parë muslimane dhe iranian për të bërë një “hapësira turistike”. Ajo është gjithashtu një sipërmarrës i suksesshëm i cili fuqizon gratë për të arritur ëndrrat e tyre.

Nëse kërkohet të emërojë dikë që ka qenë në hapësirë, përgjigje nga më të njerëzve do të thonë të njëjtat emra: Neil Armstrong dhe Buzz Aldrin, njerëzit e parë për të ecur në hënë janë zgjedhje të dukshme. Kozmonauti Valentina Tereshkova, gruaja e parë për të fluturuar në hapësirë, është një tjetër i njohur figurë. megjithatë, në këtë line-up e astronautëve mbresëlënëse dhe Kozmonautët, një emër pak të njohur është shpesh mungon.

Pjesërisht, historia e saj nuk është e njohur për shkak se ajo nuk është astronaut tipik. Gruaja e parë muslimane dhe personi i parë me origjinë iraniane në hapësirë ​​është një eksplorues private.

Kjo do të thotë se, sesa nisjen në hapësirë ​​si një astronaut profesionale, ajo shkoi në hapësirë ​​si një "turist." Kjo grua është Anousheh Ansari.

Anousheh Ansari është e para femër hapësirë ​​explorer private, një sipërmarrës i suksesshëm, dhe një emigrant në SHBA. Anousheh Ansari ka lindur në Iran në 1966 dhe ajo erdhi në SHBA si adoleshent. Ajo nuk e di asnjë angleze në kohën e ardhjes së saj.

Ajo ka punuar shumë për të përmirësuar anglishten e saj dhe më vonë mori një diplomë bachelor në elektronikë dhe inxhinieri kompjuterike. Pas diplomimit nga Universiteti George Mason, ajo shkoi në Universitetin George Washington për Master në shkallën saj. atje, ajo fitoi një master në inxhinieri elektrike.

Vetëm disa vite pas diplomimit, Anousheh Ansari, burri i saj, dhe vëllai-in-ligjin e saj cofounded një kompani të quajtur Telekom Technologies.

Telekom Technologies u bashkua më pas me një kompani tjetër. megjithatë, ndërsa Anousheh Ansari u drejtimin e tij, Telekom Technologies ka qenë një nga më të 500 kompanitë më të shpejtë në rritje. Ky ishte vetëm fillimi i suksesit të saj si një sipërmarrës.

Ajo bashkë-themeloi një kompani të quajtur Prodea Systems, që merret me shërbime në lidhje me internet e Gjërave (IOT). IOT referohet pajisjeve që janë të lidhura me internet, si thermostats kontrollit të largëta dhe tableta. Përmes fondeve të ngritura nga suksesi i saj si një sipërmarrës, Anousheh Ansari dhe vëllai-in-ligjin e saj të bërë një donacion të 10 milion dollarë për Fondacionin e Çmimit X. Fondacioni është një organizatë jofitimprurëse që mban konkurse për shpikësit për të krijuar shpikje që të ndihmojnë të tjerët.

Donacioni Ata bënë një financuara $10 milion çmimi për çdo kompani që do të mund të nisë një anijen reusable në hapësirë.

Fituesi i këtij çmimi ishte kompania e quajtur Composites luspa të Mojave, kalif. anije kozmike e tyre, quajtur SpaceShipOne është projektuar nga një projektuesi Amerikane për “turizmi hapësirë.” Turizmi hapësira është e udhëtimit në hapësirë ​​e jashtme si një formë e rekreative; është si një pushim në hapësirë.

Anousheh Ansari ka vendosur për të kontaktuar kompaninë turizmit hapësirë, Space Adventures, Ltd për të rregulluar për udhëtimin e saj në hapësirë ​​në SpaceShipOne! Ajo donte për të përmbushur një nga ëndrrat e saj, por do të hapësirës nuk ishte e lehtë. Së bashku me donacionin e saj, ajo kishte për të trajnuar për muaj për të marrë të gatshme për udhëtimin e saj.

Më shumë se vetëm duke përjetuar se si ishte për të shkuar në hapësirë, ajo donte të jetë një ambasador Space.

Në rolin e saj si një Ambasadorit Hapësirë, ajo punon për të bërë të mundur hapësirë ​​të udhëtimit për të tjerët. Anousheh Ansari gjithashtu e bën të tjerët të vetëdijshëm për mundësitë e eksplorimin e hapësirës dhe nxit vajzat dhe gratë për të arritur ëndrrat e tyre.

mbi 10 vjet që ajo të financuara atë, Anousheh Ansari tani është CEO i XPrize! Ajo ëndërron se, me financim, dikush mund të dalë me zgjidhje për çështjet më të mëdha në botë. Ajo nuk dëshiron suksesin e të tjerëve për të varet nga gjinia e tyre apo sa para ata kanë. sot, përveç për të qenë CEO, Ajo është bashkë-themelues i Billion Dollar Fondi për Gratë.

Misioni i fondit të saj është që të investojë të paktën $1 miliardë në kompanitë e filluara nga gratë në mënyrë që ata mund të ndjekin hapat e saj dhe të bëhet biznesmene e suksesshme.

Mëso më shumë

Gjej ndihmë pranë jush

Përdorni FindHello për të kërkuar për shërbimet dhe burimet në qytetin tuaj.

Filloni kërkimin tuaj
për Akudo McGee
Akudo McGee është një i diplomuar i kohëve të fundit në Universitetin e Amsterdamit në Holandë. McGee ka një diplomë master në studime evropiane. Fusha e saj e fokusit është i detyruar migrimit.