Mendja e fuqishme e Nikola Tesla

Nikola Tesla looking at the camera while leaning his face on his hand
Zenobilis / iStock

Nikola Tesla emigroi në SHBA, si një njeri i ri. Ai ishte një shpikës dhe inxhinier elektrik. Disa nga gjërat që ai shpiku janë pjesë të rëndësishme të jetës sonë sot.

Kur shumica e njerëzve dëgjojnë fjalën "Tesla,"Ata mund të kenë kompaninë elektrike makinë në mendje. Jo të gjithë e di se kompania është emëruar pas interesante dhe dhuruar Nikola Tesla. Nikola Tesla lindi në 1856 në një qytet të vogël të quajtur Smiljan, në modern-ditore në Kroaci. Nikola Tesla frekuentuar shkollën në disa vende. Ai fillimisht ka studiuar inxhinieri në Graz, Austria dhe Universiteti i Pragës, në Republikën Çeke.

Edhe pse ai së pari donte të fizikës studimit ose matematikë, ai ishte tërhequr për mrekullitë e energjisë elektrike.

Në vitet 1800, të kuptuarit e njerëzve të energjisë elektrike ishte i kufizuar. Në 1831, shkencëtari britanik Michael Faraday zbuloi parimet themelore të se si të energjisë elektrike është bërë. Kjo nuk ishte deri në shpikjen e llambë të parë dritë në 1870 që njerëzit kishin mundësi të ndriçimit shtëpitë e tyre me energji elektrike.

Kjo është pikërisht ajo që Nikola Tesla dashur për energji elektrike. Aq shumë ishte ende i panjohur dhe përdor aq shumë ishin ende nuk janë zbuluar. Ai së pari filloi punën si inxhinier elektrik me një kompani telefonike në Hungari. Gjate asaj kohe, ai ndërtoi motorin e parë induksion në 1883. Kjo ishte një pjesë e madhe e fillimit të revolucionit industrial.

motor induksion bërë të mundur për energji të udhëtojnë distanca të gjata.

Nikola Tesla vonë punoi për Edison kompanisë Continental në Paris, Francë. Në 1884, ai erdhi në SHBA dhe punoi për Thomas Edison në New York. Të dy burrat kanë punuar së bashku për rreth 6 muaj dhe ata shpejt përvjedhur larg. Thomas Edison operuar pajisje elektrike e tij duke përdorur rrymën direkte. megjithatë, Nikola Tesla mendonin se alternating aktuale ishte më efikas. Drejtpërdrejtë dhe alternating aktuale referohet drejtimin që rrjedh energjia elektrike. Mosmarrëveshja u bë e di si “lufta e rrymave”. Ajo shkaktuara dy burra për të ndaluar punuar së bashku.

Të dy shpikësit të ndara për shkak të këtyre mosmarrëveshjeve. Menjëherë pas, Nikola u zhvendos për të kompanisë Westinghouse, para themelimit laboratorin e tij. Në laboratorin e tij, ai ishte në gjendje për të krijuar pajisjet e veta. Nikola Tesla, kur lejohet për të krijuar lirisht, zbuluar pajisje të shumta elektrike.

Ai gjithashtu filloi duke i dhënë turne të laborator dhe shpikjet e tij dhe foli në ligjërata të gjithë botën.

Shpikjet e tij janë shfaqur edhe në Ekspozita kolumbian Botërore në Çikago në 1893. Ai vazhdoi të krijuar anije e kontrolluar nga larg, llambat shumta elektrike, dhe komponentëve të ndryshëm përdorur ende sot për pajisjet elektrike. Edhe pse ai ka bërë disa nga zbulimet më të rëndësishme të kohës së tij, shumë nga planet e tij nuk u përmbushën. Për shkak të problemeve financiare, ai nuk ishte në gjendje për të ecur përpara me shumicën e shpikjet e tij.

gjeniu Nikola Teslës nuk mund të injorohet. Ai kishte idenë e transmetimit të sinjaleve elektrike nëpërmjet ajrit.

Disa njerëz mendonin se kjo ishte e çuditshme dhe nuk është e mundur. megjithatë, sot ne përdorim këtë koncept të njëjtë për Wi-Fi.

Kur Nikola Tesla vdiq, Funerali i tij kishte një frekuentimin madhe. fitues të çmimit Nobel tre homazhe, duke e quajtur atë "një prej intelektualëve të shquar të botës." Shpikjet e tij më të famshme janë rotacion magnetike Field, motor AC, Tesla spirale, dhe radio në fillim.

Emri i tij do të vazhdojë përgjithmonë si një simbol i intelektit dhe shpikje.

Gjej ndihmë pranë jush

Përdorni FindHello për të kërkuar për shërbimet dhe burimet në qytetin tuaj.

Filloni kërkimin tuaj
për Akudo McGee
Akudo McGee është një i diplomuar i kohëve të fundit në Universitetin e Amsterdamit në Holandë. McGee ka një diplomë master në studime evropiane. Fusha e saj e fokusit është i detyruar migrimit.