Çfarë duhet të bëni nëse jeni të ndaluar apo arrestuar nga policia

It is important to know your rights if you are stopped by a police or immigration officer or if you are arrested by police. If you are questioned by law enforcement, be polite and respectful. asnjëherë gënjeshtër, argumentoj, rezistoj, or run away.

police car in USA
Photo courtesy of Dave Conner/Wikimedia Commons

Ne SHBA, the police are generally good and want to help you. But you should know your rights. You have rights even if you are not a US citizen. You should know that law enforcement officers may briefly hold and question you if they suspect you were involved in a crime. They might do this even if there are not enough reasons to arrest you.

Your rights if you are stopped in a car or arrested by police while in a car

 • Ju keni të drejtën për të heshtur dhe të mos përgjigjet në asnjë pyetje.
 • When receiving a citation (a ticket for speeding, për shembull) you must provide your driver’s license, sigurim, and vehicle registration if requested.
 • Oficeri mund të kërkojë që të hap jashtë nga vetura. You should do what they ask.
 • Police are not allowed to check the car unless there is “probable cause.”
 • You do not have the right to leave if the officer tells you to stay.
 • A pat down is typically a surface search done over your clothes. It can happen if the officer has a reason to believe there is something suspicious happening, por ai ose ajo nuk mund të shkojnë nëpër xhepat tuaj. Në një kërkim të, they have a more thorough method where they might search under your clothes. Ju keni të drejtë ligjërisht të refuzojë dy prej tyre.

Your rights if you are arrested by police or taken to a police station

 • If you are arrested by police, you have the right to remain silent and talk to a lawyer.
 • Ju keni të drejtë për të bërë 3 telefonata brenda 3 orë duke u arrestuar.
 • Ju mund të tregoni të dhënat e policisë themelore në lidhje me veten, por jo më shumë deri sa avokati juaj arrin.
 • Mos diskutoni statusin tuaj emigrantit me askënd, por avokatin tuaj.

Your rights if a police officer wants to search your home or car

 • Zbatimi i ligjit nuk është e lejuar për të kërkuar shtëpinë tuaj pa lejen tuaj ose një urdhër kërkimi. A warrant is a legal document that gives them permission to search. Nëse ju jeni larg nga shtëpia, policia mund të kërkoni në shtëpi, nëse ndonjë tjetër pëlqimet ndaj saj.
 • Ju nuk duhet të lejojnë një oficer të hyjë në shtëpinë tuaj nëse ata kanë një mandat.
 • Urdhër duhet të nënshkruhet nga një gjyqtar.
 • If an officer insists on entering without a warrant, do not resist. You can say that you do not allow it, pastaj menjëherë të thërrasë një avokat.

The Supreme Court only allows a law enforcement officer to enter a house without knocking if they have “a reasonable suspicion”. This means that they think something illegal might be happening. They also think that showing they are there might be dangerous or might allow the suspect to destroy any evidence.

Për më shumë informacion për t'ju ndihmuar të kuptoni të drejtat tuaja, ti mundesh read our “dini të drejtat tuaja” information. It was prepared in partnership with Church World Services, which offers low-cost legal services to immigrants.

Questions and answers about being detained or arrested by police

Here are some answers to questions you may have about being stopped or arrested.

A duhet për t'iu përgjigjur pyetjeve të zbatimit të ligjit?

Ju keni të drejtë kushtetuese për të qëndruar të heshtur kështu që ju nuk keni nevojë për t'iu përgjigjur pyetjeve. Ju nuk duhet të flisni me ndonjë zyrtarëve apo dikush tjetër. It is a good idea to talk to a lawyer before answering any questions. Tregoj polic ju zgjidhni të mos përgjigjem. Por gjithmonë të jenë të respektueshëm dhe të sjellshëm sa më shumë të jetë e mundur.

How should I behave if I am stopped in my car?

Try to move slowly and make sure you always keep your hands visible to the officer. A nuk rezistojnë fizikisht një përkëdhelje poshtë ose kërko. Në vend të kësaj thoni, “I do not consent to a search.” Ask the officer if you are free to leave, dhe nëse oficeri thotë po, then leave calmly. megjithatë, if the officer says no, you must stay. Kurrë nuk të drejtuar larg, and keep your hands visible all the time.

Çka nëse unë jam trajtuar keq nga ana e zyrtarëve të zbatimit të ligjit?

Ju keni të drejtë të kërkojë zyrtarin për informim e tij të tilla si emri dhe distinktiv tij numër. Mundohuni të gjeni dëshmitarë dhe në qoftë se ju jeni të lënduar të marrë fotografi sa më shpejt të jetë e mundur. Telefononi një avokat apo të drejtave të njeriut zyrën tuaj lokale të mbrojtjes.

Do I have to show my immigration documents if I am arrested by police?

Jo-qytetarët që janë 18 vjeç ose më të vjetër duhet të mbajnë dokumentet e tyre me ta në çdo kohë. If you are undocumented and cannot show US immigration documents, ju mund të zgjidhni të mos përgjigjet në pyetje në lidhje me statusin tuaj. These questions might include “Are you a citizen?"ose, "Nga jeni?” Do not lie about your status, por thonë se në vend të kësaj se ju zgjidhni të mos përgjigjem.

Mëso më shumë

burime të tjera


Informacioni në këtë faqe vjen nga ACLU, Church World Services, dhe të tjera burime të besuara. Ajo është menduar për udhëzim dhe është përditësuar sa më shpesh të jetë e mundur. USAHello nuk jep këshilla ligjore, as nuk janë ndonjë prej materialeve tona kanë për qëllim të merren si këshilla ligjore. Nëse jeni duke kërkuar për një avokat të lirë ose me kosto të ulët apo ndihmë juridike, ne mund të ju ndihmojë gjeni shërbime juridike pa pagesë dhe të ulët me kosto të.

Gjej ndihmë pranë jush

Përdorni FindHello për të kërkuar për shërbimet dhe burimet në qytetin tuaj.

Filloni kërkimin tuaj