Bashkimi familjar - të sjellë familjen tuaj për në SHBA

English gjithashtuJo anglisht

Ka disa mënyra të ndryshme ju mund të aplikoni për të kenë anëtarët e familjes tuaj të vijnë në Shtetet e Bashkuara për t'u bashkuar me ju, pasi ju keni qenë të zhvendosur. Kjo është quajtur bashkimi familjar.

There are several different ways you can apply to have your family members come to the United States to join you after you have been resettled. This is called family reunification.

Family reunification, photo copyright Michael Swan, CC.
Foto mirësjellje e Michael Swan, CC.
Family reunification, photo copyright Michael Swan, CC.
Photo courtesy of Michael Swan, CC.

Si funksionon për bashkim familjar?

How does family reunification work?

  • Nëse keni hyrë në Shtetet e Bashkuara si refugjat në të kaluarën 2 vjet ose u është dhënë status Azilant në të kaluarën 2 vjet, ju mund të aplikoni për disa anëtarëve të familjes për të marrë "derivat" refugjatit ose statusin Azilant. Kjo do të thotë se ata mund të bëhen një refugjat në SHBA, sepse ata janë një pjesë e familjes tuaj. Vetëm disa anëtarë të familjes mund të bëhet "derivative" refugjatë: bashkëshorti juaj (burri apo gruaja) ose fëmijët tuaj (të pamartuar dhe nën 21 Kur ju së pari të aplikuar për statusin e azilit ose refugjatit).
  • Ju gjithashtu mund të aplikoni që të ketë anëtarë të familjes të cilët tashmë janë identifikuar si refugjatë bashkohen me ju në SHBA.
  • Nëse ju nuk kualifikohen për të ose të ato programe dhe tani janë një qytetar i SHBA, ju gjithashtu mund të plotësoni një aplikim të rregullt të keni familjen tuaj emigronte në SHBA.
  • If you entered the United States as a refugee within the past 2 years or were granted asylee status within the past 2 years, you may apply for certain family members to obtain “derivative” refugee or asylee status. This means that they can become a refugee in the USA because they are a part of your family. Only certain family members can become “derivative” refugees: your spouse (husband or wife) or your children (unmarried and under 21 when you first applied for asylum or refugee status).
  • You can also apply to have family members who are already identified as refugees join you in the USA.
  • If you do not qualify for either of those programs and are now a US citizen, you can also complete a regular application to have your family immigrate to the USA.

Kush ka të drejtë të aplikojnë për bashkim familjar?

Who is eligible to apply for family reunification?

Për të kërkuar që të ketë bashkëshortin tuaj ose fëmijët bashkohen me ju në SHBA në kuadër të Programit të bashkimit familjar, ju duhet të jetë ajo që është quajtur një “kryesor” refugjat ose Azilant. Kjo do të thotë se keni qenë personi që ka marrë statusin zyrtar të refugjatit dhe erdhi në SHBA përmes Zyrës Amerikane të rivendosjes. Ju duhet të keni hyrë në Shtetet e Bashkuara si refugjat në të kaluarën 2 vjet ose janë dhënë azil në të kaluarën 2 vjet. Ju duhet të mbetet në statusin e refugjatit ose Azilanti ose i kanë bërë një banor i ligjshëm i përhershëm (mori kartonin e gjelbër).

In order to request to have your spouse or children join you in the USA under the Family Reunification Program, you must be what is called a “principal” refugee or asylee. This means that you were the person that received official refugee status and came to the USA through the US Office of Resettlement. You must have entered the United States as a refugee within the past 2 years or have been granted asylum within the past 2 years. You must remain in refugee or asylee status or have become a lawful permanent resident (received a green card).

Affadavit e Programit Bashkejetese

Affadavit of Relationship Program

Ju gjithashtu mund të jenë të drejtë të paraqesë një dëshmi me betim e marrëdhënie për bashkëshortin tuaj, fëmijë (i pamartuar, nën 21), ose prindërit. Dëshminë e një marrëdhënie është forma e përdorur për të ribashkuar refugjatët dhe azilantë afërmit e të cilëve janë tashmë vendosur të jetë refugjatë, por janë jashtë Shteteve të Bashkuara. Dëshminë e një marrëdhënie regjistron informacion në lidhje me marrëdhëniet familjare. Nën betim duhet të përfundojë në mënyrë që të fillojë procesin e aplikimit për të afërmit që mund të jenë të drejtë për të hyrë në Shtetet e Bashkuara si refugjatë përmes Programit të Pranimeve US Refugjatë. Ju duhet të plotësoni këtë kërkesë brenda pesë viteve të vijnë në SHBA. Për informacion mbi kombësitë e tanishme të drejtë të paraqesë, shih Departamenti Amerikan i Shtetit, Byroja e Popullsisë, refugjatët & shpërngulje.

You may also be eligible to file an Affidavit of Relationship for your spouse, child (unmarried, under 21), or parents. The Affidavit of Relationship is the form used to reunite refugees and asylees with close relatives who are already determined to be refugees but are outside the United States. The Affidavit of Relationship records information about family relationships. The Affidavit must be completed in order to begin the application process for relatives who may be eligible to enter the United States as refugees through the US Refugee Admissions Program. You must complete this application within five years of coming to the USA. For information on the current nationalities eligible to file, see the US Department of State, Bureau of Population, Refugees & Migration.

Peticion për të afërm të huaj

Petition for alien relative

Refugjatët me banor i përhershëm status të huaj ose të cilët kanë qenë në SHBA më shumë se pesë vjet mund të aplikojnë në emër të bashkëshortëve, fëmijë, prindërit, dhe vëllezërit përdorur Forma I-130. Ky proces mund të marrë më shumë kohë dhe të jetë më e vështirë se dy programet e mësipërme. Ju lutem lexoni USCIS Familja e qytetarëve të SHBA faqe për më shumë informacion.

Refugees with Permanent Resident Alien status or who have been in the US more than five years can apply on behalf of spouses, children, parents, and siblings using Form I-130. This process may take more time and be more difficult than the above two programs. Please read the USCIS Family of US Citizens page for more information.

Ekziston edhe një program të veçantë për anëtarët e familjes së iranianëve të cilët janë duke përjetuar përndjekje fetare.

There is also a special program for family members of Iranians who are experiencing religious persecution.

Të cilat anëtarët e familjes kanë të drejtë për të ardhur në SHBA?

Which family members are eligible to come to the USA?

Marrëdhënia familje kishte të ekzistojnë para se të erdhi në Shtetet e Bashkuara si refugjat ose u dhënë azil. Kjo do të thotë:

The family relationship had to exist before you came to the United States as a refugee or were granted asylum. This means:

  • Nëse ju doni për të përfunduar letra të ketë bashkëshorti juaj të vijnë në SHBA, ju duhet të jetë i martuar para se të ardhur në SHBA si refugjat ose janë dhënë azil në SHBA. Ju lutem vizitoni USCIS refugjat & Bashkëshortët Azilant faqe për më shumë informacion.
  • Fëmija juaj duhej të konceptuar (kjo do të thotë nëna tashmë ishte shtatzënë) apo e lindur para se të hyrë si refugjat ose u dhënë azil. Ju lutem vizitoni USCIS refugjat & Fëmijët Azilant faqe për më shumë informacion.
  • Ju mbetet në statusin e refugjatit ose Azilanti ose i janë bërë një banor i përhershëm (mori kartonin e gjelbër). Nëse ju keni bërë tashmë një U.S. qytetar përmes natyralizimit, ju nuk mund të kërkojnë për të marrë refugjat derivativ ose statusin Azilant për një të afërm. megjithatë, ju mund të jetë ende në gjendje për të ndihmuar emigronte familjes në Shtetet e Bashkuara.
  • Nën dëshminë e programit Bashkejetese, ju mund të aplikoni për fëmijët tuaj, bashkëshort, ose prindërit e për të ardhur në SHBA.
  • If you want to complete papers to have your spouse come to the US, you had to be married before you came to the US as a refugee or were granted asylum in the US. Please visit the USCIS Refugee & Asylee Spouses page for more information.
  • Your child had to be conceived (this means the mother was already pregnant) or born before you entered as a refugee or were granted asylum. Please visit the USCIS Refugee & Asylee Children page for more information.
  • You remain in refugee or asylee status or have become a permanent resident (received a green card). If you have already become a U.S. citizen through naturalization, you cannot petition to obtain derivative refugee or asylee status for a relative. However, you may still be able to help family immigrate to the United States.
  • Under the Affidavit of Relationship program, you can apply for your children, spouse, or parents to come to the US.

Si mund të aplikoni për bashkim familjar?

How do I apply for family reunification?

Në mënyrë që të aplikojnë për bashkëshortin tuaj ose fëmijët për të ardhur në SHBA si refugjatë, ju duhet të plotësoni Forma I-730, ose Refugee / Azilant Petition relative. Ky formular është i lirë të paraqesë. Ju do të duhet të përfshijë disa dokumente të rëndësishme ligjore, kur ju aplikoni. Kur ti shkarko Formularin I-730, të jetë i sigurt edhe për të lexuar informacion zyrtar USCIS Form I-730 dhe udhëzimet për paraqitjen Forma I-730.

In order to apply for your spouse or children to come to the US as refugees, you must complete Form I-730, or Refugee/Asylee Relative Petition. This form is free to file. You will have to include several important legal documents when you apply. When you download Form I-730, be sure also to read the official USCIS Form I-730 information and the instructions for filing Form I-730.

Kompletimi formave ligjore mund të jetë shumë e vështirë. Kërkoni ndihmë nga agjencia juaj zhvendosjes ose Gjej nje avokat ose organizatë ligjor që ndihmon emigrantët. Mëso më tepër rreth ribashkimit në disa gjuhë nëpërmjet IRAP.

Completing legal forms can be very difficult. Ask for help from your resettlement agency or find a lawyer or legal organization that helps immigrants. Learn more about reunification in several languages through IRAP.

Mëso më shumë

Learn more



Informacioni në këtë faqe vjen nga Departamenti Amerikan i Shtetit, USCIS, dhe të tjera burime të besuara. Ajo është menduar për udhëzim dhe është përditësuar sa më shpesh të jetë e mundur. USAHello nuk jep këshilla ligjore, as nuk janë ndonjë prej materialeve tona kanë për qëllim të merren si këshilla ligjore. Nëse jeni duke kërkuar për një avokat të lirë ose me kosto të ulët apo ndihmë juridike, ne mund të ju ndihmojë gjeni shërbime juridike pa pagesë dhe të ulët me kosto të.

The information on this page comes from the US Department of State, USCIS, and other trusted sources. It is intended for guidance and is updated as often as possible. USAHello does not give legal advice, nor are any of our materials intended to be taken as legal advice. If you are looking for a free or low-cost lawyer or legal help, we can help you find free and low-cost legal services.

Gjej ndihmë pranë jush

Përdorni FindHello për të kërkuar për shërbimet dhe burimet në qytetin tuaj.

Filloni kërkimin tuaj
A këtë faqe ju ndihmojnë? përballen me smiley po fytyra vrenjt jo
Faleminderit për komentin tuaj!