Ligjet dobishme ne të dimë

Kur keni ardhur për të jetuar në Shtetet e Bashkuara, ju nuk do të dini të gjitha ligjet dhe rregulloret. Ka shumë mijëra ligjeve! Çdo shtet ka ligjet e veta, shumë. Këtu janë disa ligje amerikanë që janë të dobishme për të dini në mënyrë që ju nuk e thyejnë ligjin gabimisht.

ligjet amerikane - Grupi i familjes në shtëpi

fëmijë

 • Fëmijët tuaj duhet të shkojnë në shkollë nga mosha 6 në 16.
 • Ju nuk duhet të goditur, neglizhimi apo abuzojnë fëmijët tuaj.
 • Fëmijët tuaj duhet të përdorin vende të sigurisë në makinë.
 • Disa shtete kanë ligje të thonë se ju nuk mund të lënë fëmijët tuaj të vetëm deri sa të arrijnë një moshë të caktuar.
 • Ju mund të lexoni për abuzim femije ligjet në SHBA.

Ngarje

 • Ju duhet të merrni sigurimin e makinës dhe regjistrimin për makinën tuaj dhe të kryejë atë në makinë.
 • Çdo njeri duhet të ketë patentë shoferi për të përzënë.
 • Drivers mund të kthehet të drejtë kur sinjal 'stop' është e kuqe në qoftë se ajo është e sigurt për të bërë kështu dhe nëse askush nuk është kalimit të rrugës, nëse nuk ka një shenjë apo të kuqe të lehta thënë që ju të mos kthehet.
 • Ju duhet të veshin një seatbelt në një makinë në lëvizje (nëse ju jeni një i rritur në shtetin e New Hampshire).
 • A nuk e kalojnë një autobus shkolle në asnjë drejtim, kur dritat e kuqe janë ndezje! Vetëm të ndaluar derisa autobusi fiket dritat e saj ndezje.
 • Tërhiqe mbi të le automjeteve emergjente shkojnë nga nëse kanë ndezje dritat apo sirenat.
 • dheou mund të lexoni për se si të përzënë në SHBA.

Diskriminim

 • Ju mund të refuzojë shërbimin për dikë që është fyese, por ju nuk mund të refuzojë shërbimin për njerëzit për shkak të racës së tyre, seks, feja apo ku ata vijnë nga.
 • Ju mund të mësoni më shumë për ligjet anti-diskriminuese që mbrojnë njerëzit LGBT, njerëzit trans, dhe gratë që punojnë.

Tatimet

 • Në qoftë se ju i keni fituar të ardhura dhe të jetojnë në Shtetet e Bashkuara, ju duhet të dorëzojë një deklaratë tatimore për çdo vit dhe të paguajnë taksat për qeverinë e Shteteve të Bashkuara. Në disa vende, ju do të paguani shtetërore dhe lokale taksat qeveritare shumë.
 • Ju mund të mësoni si për të paguar taksat në SHBA.

mitosje

 • Është e paligjshme për ryshfet ose të ofrojnë ryshfet policisë dhe zyrtarëve të tjerë në Shtetet e Bashkuara.
 • Është e paligjshme për të pranuar ryshfete.

Martesë, seksi dhe incest

 • Ajo është kundër ligjit për të bërë seks me një anëtar të familjes që nuk është bashkëshorti juaj.
 • Nuk ju lejohet të martohet me më shumë se një person në të njëjtën kohë.
 • Ju nuk jeni i lejuar për të goditur apo rrahur gruan tuaj ose të anëtarëve tjerë të familjes.
 • Ajo është kundër ligjit për të detyruar një person për të bërë seks me ju edhe në qoftë se ju jeni martuar me to.
 • askush, madje edhe prindërit e tu, mund të detyrojë që të martohet me dikë nëse ju nuk duan të martohen.
 • Ju mund të merrni një divorc nga bashkëshorti juaj, edhe në qoftë se bashkëshorti juaj nuk pajtohet.
 • Është një krim të martohet me dikë vetëm për të marrë shtetësinë amerikane. Ju mund të burgosen ose gjobiten një shumë të holla.
 • Kjo nuk është kundër ligjit të jetë një homoseksual ose lezbike, dhe kjo është e ligjshme për t'u martuar me dikë të gjinisë së njëjtë.

Sjellja në publik

 • Ju mund të gjobiten për kalimin e rrugës, përveç në një crosswalk!
 • Ju nuk jeni i lejuar të bjerë pjellë në një vend publik.
 • pijshëm dhe (në disa vende) pirja e duhanit janë kundër ligjit në rrugë.
 • sjellja e pahijshme (përfshirë lakuriqësia, urinimi, prostitucioni ose punësimin e një prostitutë) është e paligjshme.

Droga dhe alkooli

 • mosha ligjore pijshëm në Shtetet e Bashkuara është 21.
 • Ju nuk duhet të japin alkool për të gjithë nën moshën 21 ose le të pini alkool në kujdesin tuaj. (Ka përjashtime në disa shtete për prindërit, i cili mund të lejojë fëmijët e tyre për të pirë në kujdesin e tyre.)
 • Është e paligjshme për të marrë drogë, ose të shesë apo të japë droga të paligjshme (të cilat janë quajtur “substanca kontrolluara” në ligj).
 • Përdorimi dhe shitja e marijuanës është e lejuar në disa shtete në disa kushte.

Kafshët dhe gjuetia

 • Gjahtarët duhet të ketë një licencë të gjuetisë për të vrarë kafshët e egra.
 • Ju mund të vrasin vetëm kafshëve të egra në sezone të caktuara dhe me armë të caktuara.
 • Është e paligjshme për të vrarë macet dhe qentë për ushqim.
 • Në shumicën e shteteve, mizori të kafshëve ose neglizhimi është kundër ligjit. Kjo do të thotë overworking, neglizhenca, ngordhje, torturuar apo rrahje kafshët. Ti mundesh lexoni më shumë në lidhje me kafshët e egra, Gjuetia dhe Peshkimi dhe rreth Rregullat e kafshëve dhe manar në SHBA.

Luftimi dhe dhuna

 • Dhuna që një person tjetër është kundër ligjit.
 • Disa luftimet quhet “sjellje të çrregullt” ose “luftuar ndërsjellë.” Luftimet tjetrin apo sulmuar dikush quhet “sulm.” Edhe kërcënuar dikush mund të jetë një sulm, e cila është një krim i rëndë.

krime të tjera

 • Është një krim të mashtrojnë njerëzit, për të vjedhur nga njerëzit apo dyqane
 • Kjo është një krim për të shitur drogë apo armë.

shkelje

 • Amerikanët janë shumë mbrojtëse e shtëpitë dhe pronat e tyre. Ju nuk mund të jetë mbi ose në pronën e dikujt pa lejen e tyre.

Shërbimi selektiv

 • Nëse ju jeni një mashkull midis moshës 18 dhe 26 dhe që jetojnë në Shtetet e Bashkuara, ju duhet të regjistroheni për shërbim selektiv në forcat e armatosura.

seli

 • Nëse ju jeni një banor apo banor i përhershëm, por jo një qytetar, ju duhet të kryejë prova të statusit tuaj rezidentit me ju (letrat tuaja ose kartën tuaj të gjelbër).
 • Ju duhet gjithashtu të njoftojë Doganave të SHBA dhe Immigrations Shërbimet kur ju të ndryshojë adresën tuaj.

Ka shumë ligje në Amerikë, por ju gjithashtu kanë shumë të drejta! Përdorni burimet tona për të gjetur informacion në lidhje me të drejtat tuaja si banor apo qytetar.

Mëso më shumë

burime të tjera


Informacioni në këtë faqe vjen nga qeveria e SHBA dhe të tjera burime të besuara. Ajo është menduar për udhëzim dhe është përditësuar sa më shpesh të jetë e mundur. USAHello nuk jep këshilla ligjore, as nuk janë ndonjë prej materialeve tona kanë për qëllim të merren si këshilla ligjore. Nëse jeni duke kërkuar për një avokat të lirë ose me kosto të ulët apo ndihmë juridike, ne mund të ju ndihmojë gjeni shërbime juridike pa pagesë dhe të ulët me kosto të.

Gjej ndihmë pranë jush

Përdorni FindHello për të kërkuar për shërbimet dhe burimet në qytetin tuaj.

Filloni kërkimin tuaj