Dupi anjeun meunang suaka di Kanada ti AS?

Inggris ogéTaya basa Inggris

Téh rék meunang suaka di Kanada hiji pilihan aman pikeun anjeun sarta kulawarga anjeun? Learn about the risks before you decide to leave the USA.

Is trying to get asylum in Canada a safe choice for you and your family? Learn about the risks before you decide to leave the USA.

suaka di kamerdékaan
Poto ku Paul Chiasson.
asylum in canada
Photo by Paul Chiasson.

An uncertain future in the USA

An uncertain future in the USA

sababaraha pangungsi, asylees, jeung imigran séjén anu perasaan pasti ngeunaan masa depan maranéhanana di Amérika Serikat. Many have been in the USA for years. Aranjeunna gaduh kulawarga, imah jeung jobs. Aranjeunna ulah ngarasa aman, tapi mungkin jadi bahaya mun balik ka nagara maranéhanana asalna.

Some refugees, asylees, and other immigrants are feeling uncertain about their future in the United States. Many have been in the USA for years. They have families, houses and jobs. They do not feel safe, but it may be dangerous to go back to their country of origin.

oge, the Department of Homeland Security is planning to end TPS for thousands of people. Many TPS holders will have to leave the United States or they will be deported.

Also, the Department of Homeland Security is planning to end TPS for thousands of people. Many TPS holders will have to leave the United States or they will be deported.

Ninggalkeun nyoba meunang suaka di Kanada

Leaving to try to get asylum in Canada

Migrants in the USA have been leaving to try to get asylum in Canada. Aranjeunna yakin eta bakal gampang meunang suaka aya.

Migrants in the USA have been leaving to try to get asylum in Canada. They believe it will be easier to get asylum there.

Tapi paling jalma anu asupkeun Kanada dina hiji wates resmi ti Amérika Serikat moal bisa nyieun hiji ngaku pangungsian di Kanada. Ieu kusabab hiji perjangjian antara dua nagara. Jadi rébuan migran anu nyebrang wates unofficially. Aranjeunna mudahan panawaran pikeun suaka sakali aranjeunna di jero nagara.

But most people who enter Canada at an official border from the United States cannot make a refugee claim in Canada. This is because of an agreement between the two countries. So thousands of migrants are crossing the border unofficially. They hope to apply for asylum once they are inside the country.

Nyebrang kana Kanada

Crossing into Canada

Loba hal anjeun ngadangu tur maca bisa ngakibatkeun anjeun yakin yén éta bakal gampang mun meunang suaka di Kanada. Tapi hésé pisan meunang suaka. Tur aya resiko mun anjog unofficially di Kanada.

Many things you hear and read may lead you to believe that it will be easy to get asylum in Canada. But it is very difficult to get asylum. And there are risks to arriving unofficially in Canada.

Sateuacan Anjeun nyieun kaputusan sagala, watch the video below and read this page from the Canadian government about meunangkeun suaka di Kanada - naon kajadian?

Before you make any decisions, watch the video below and read this page from the Canadian government about claiming asylum in Canada – what happens?

Mangga lalajo video ieu ti pamaréntah Kanada.

Please watch this video from the Canadian government.

video ieu ogé sadia dina creole jeung Spanyol.

This video is also available in Creole and Spanish.

Naon lain atuh nyaho ngeunaan ngalamar suaka di Kanada?

What else should I know about applying for asylum in Canada?

Butan miboga reputasi for kabawa kabuka sarta ruku 'mun migran. pamingpin na geus ngadawuh aranjeunna ngabagéakeun pangungsi. Kanada sigana nawiskeun kasempetan gede pikeun pendatang. Sakabéh ieu bener keur sababaraha migran, tapi realitas keur batur bisa jadi béda:

Canada has a reputation for being open and compassionate to migrants. Its leaders have said they welcome refugees. Canada seems to offer great opportunities to newcomers. All of this is true for some migrants, but the reality for others may be different:

  • Loba jalma moal diidinan cicing
    Loba migran teu cocog keur suaka. Mun anjeun teu cocog, anjeun bakal meureun jadi ngadéportasi deui nagara anjeun asalna, contona Haiti atanapi Él Salvador. Eta masih aya kacangcayaan nu bakal diwenangkeun deui ka Amérika Serikat.
  • Aya nungguan lila keur kaputusan
    Malah lamun keur diwenangkeun ngaku suaka, anjeun bakal antosan lila saméméh bisi anjeun uninga. Sistim imigrasi Kanada ngabogaan backlog tina 40,000 kasus. Bisa jadi dua taun saméméh anjeun meunang kaputusan. Bari maneh antosan, kumaha, anjeun bakal meunang kauntungan sarta idin pikeun dianggo.
  • Many people will not be allowed to stay
    Many migrants do not qualify for asylum. If you don’t qualify, you will probably be deported back to your country of origin, for example Haiti or El Salvador. It is unlikely that you will be allowed back to the United States.
  • There is a long wait for a decision
    Even if you are allowed to claim asylum, you will wait a long time before your case is heard. Canadian immigration system has a backlog of 40,000 cases. It could be two years before you get a decision. While you wait, however, you will get benefits and permission to work.

Anu teu cocog keur suaka di Kanada?

Who does qualify for asylum in Canada?

Pamarentah Kanada boga sarat husus pikeun jalma pikeun dianggap pangungsian a. Mun anjeun teu papanggih aranjeunna, Anjeun bakal dipénta pikeun ninggalkeun atawa dihapus. pamaréntah boga program husus pikeun Panyekel TPS datang ti AS.

The Canadian government has specific requirements for a person to be considered a refugee. If you do not meet them, you will be asked to leave or be removed. The government has no special programs for TPS holders coming from the US.

Éntri légal ti Amérika Serikat

Legal entry from the United States

Kanggo sababaraha urang, kasebut nyaéta dimungkinkeun pikeun ngaku suaka di Kanada anjog jum'atan ti AS. Ieu teh ku sabab aya opat rupa éntitas:

For some people, it is possible to claim asylum in Canada arriving legally from the US. This is the because there are four types of exceptions:

  • iwal anggota kulawarga
  • Unaccompanied iwal minors
  • iwal dokumen wadah
  • iwal kapentingan umum
  • Family member exceptions
  • Unaccompanied minors exception
  • Document holder exceptions
  • Public interest exceptions

Baca ngeunaan éntitas ieu dina the Canadian government page about refugees. Salah sahiji éntitas bisa dilarapkeun ka anjeun.

Read about these exceptions on the Canadian government page about refugees. One of the exceptions may apply to you.

Diajar deui

Learn more



Informasi dina kaca ieu asalna tina Canadian government sarta séjén sumber dipercanten. It is meant to educate newcomers about the risks of going to Canada. USAHello teu masihan nasihat légal, atawa aya salah sahiji bahan kami dimaksudkeun pikeun dicokot sakumaha nasehat légal. Upami Anjeun keur néangan pikeun pangacara bébas atawa low-ongkos atawa pitulung légal, bisa mantuan Anjeun manggihan jasa légal bébas sarta low-ongkos.

The information on this page comes from the Canadian government and other trusted sources. It is meant to educate newcomers about the risks of going to Canada. USAHello does not give legal advice, nor are any of our materials intended to be taken as legal advice. If you are looking for a free or low-cost lawyer or legal help, we can help you find free and low-cost legal services.

Naha kaca ieu mantuan anjeun? raray smiley nuhun raray karidut teu
Hatur nuhun pikeun eupan balik anjeun!