TPS El Salvador – what can you do when your TPS expires?

Inggris ogéTaya basa Inggris

Here is information about TPS for people from El Salvador.

Here is information about TPS for people from El Salvador.

tps el salvador
poto: WBUR News
tps el salvador
Photo: WBUR News

TPS El Salvador – lamun teu TPS kuring kadaluarsa?

TPS El Salvador – when does my TPS expire?

Update Nopémber 4, 2019: TPS for El Salvador has been extended.

Update November 4, 2019: TPS for El Salvador has been extended.

The US government published a notice in the Federal Register. The notice says that TPS for El Salvador, Haiti, Nikaragua, Sudan, Honduras and Nepal is extended until TPS court cases have been settled. If you have TPS for El Salvador, your TPS documents are automatically extended to January 4, 2021.

The US government published a notice in the Federal Register. The notice says that TPS for El Salvador, Haiti, Nicaragua, Sudan, Honduras and Nepal is extended until TPS court cases have been settled. If you have TPS for El Salvador, your TPS documents are automatically extended to January 4, 2021.

Naon kajadian salajengna?

What happens next?

This notice is because of a court case. You will need to wait for the court decision to know that final outcome. We will update this page as soon as we have more information.

This notice is because of a court case. You will need to wait for the court decision to know that final outcome. We will update this page as soon as we have more information.

Naha kuring kudu ulang register?

Do I need to re-register?

The notice says that the extension is automatic. Néangan apdet salajengna dina USCIS El Salvador information page.

The notice says that the extension is automatic. Look for further updates on the USCIS El Salvador information page.

Kumaha upami dokumen otorisasina pagawean kuring (EAD)?

What about my employment authorization documents (EAD)?

The notice says the automatic extension applies to employment authorization documents (EADs).

The notice says the automatic extension applies to employment authorization documents (EADs).

Patarosan ngeunaan ngadaptar telat?

Questions about registering late?

USCIS bisa nampa hiji pendaptaran atawa ulang pendaptaran aplikasi telat lamun boga ngabalukarkeun alus. Buka ieu kaca USCIS teras klik dina “filing Ahir” pikeun manggihan lamun cocog.

USCIS may accept a late registration or re-registration application if you have good cause. Go to this USCIS page and click on “Filing Late” to find out if you qualify.

Naon kajadian nalika TPS wayahna?

What happens when TPS expires?

Nalika TPS anjeun wayahna, Status légal anjeun bakal balik naon ieu sateuacan. Anjeun tiasa dilarapkeun ka ngarobah status Anjeun atawa Anjeun bisa ninggalkeun Amérika Serikat. Ieu disebut nyaluyukeun status anjeun.

When your TPS expires, your legal status will go back to what it was before. You can apply to change your status or you can leave the United States. This is called adjusting your status.

Most Salvadorans with temporary protected status arrived in the United States without legal authorization. If you stay without any legal status, you will risk being arrested and/or deported.

Most Salvadorans with temporary protected status arrived in the United States without legal authorization. If you stay without any legal status, you will risk being arrested and/or deported.

El Salvador’s government recently announced it is negotiating with Qatar to accept Salvadorans expelled from the United States, permitting them to live and work temporarily in the Gulf country. Bolivia has also emerged as a contender among a range of countries under consideration to receive Salvadorans.

El Salvador’s government recently announced it is negotiating with Qatar to accept Salvadorans expelled from the United States, permitting them to live and work temporarily in the Gulf country. Bolivia has also emerged as a contender among a range of countries under consideration to receive Salvadorans.

Naon anu tiasa abdi lakukeun?

What can I do?

Anjeun tiasa papanggih jeung pangacara anu

You can meet with a lawyer

Upami Anjeun tiasa, hal pangalusna mun geus papanggih jeung pangacara anu. Anjeun tiasa milarian pikeun béaya rendah pangacara on ImmigrationLawHelp.com atawa dina diréktori légal klinik.

If you can, the best thing to do is meet with a lawyer. You can search for a low-cost lawyer on ImmigrationLawHelp.com or on the CLINIC legal directory.

Lamun anjeun teu bisa minuhan hiji pengacara di jalma, LegalZoom nyaéta ramatloka reputable anu bakal masihan anjeun rundingan bébas hiji-jam kalayan pangacara a. Ieu ngandung harti bisa papanggih online pikeun hiji jam kalawan pangacara imigrasi atawa ajudan légal. Lamun ngalakukeun ieu, Pastikeun anjeun gaduh sakabéh patarosan anjeun siap payun waktu jeung batur mun naksir keur anjeun lamun anjeun kudu. Sanggeus rundingan hiji-jam Anjeun, they will try to have you sign up as a paying client. Ulah asup nanaon iwal mun boga duit mayar pengacara nu.

If you cannot meet a lawyer in person, LegalZoom is a reputable website that will give you a one-hour free consultation with a lawyer. This means you can meet online for one hour with an immigration lawyer or legal aide. If you do this, make sure you have all of your questions ready ahead of time and someone to interpret for you if you need. After your one-hour consultation, they will try to have you sign up as a paying client. Do not sign anything unless you have money to pay for the lawyer.

Kumaha lamun teu tiasa papanggih jeung pangacara anu? Kumaha lamun kuring teu bisa nanggung pangacara a?

What if I can’t meet with a lawyer? What if I can’t afford a lawyer?

Urang nyaho loba individu moal bisa papanggih jeung pangacara anu. Di dieu nyaeta informasi leuwih pikeun mantuan anjeun ngartos pilihan Anjeun. Ieu teu nasihat légal tapi gantina informasi pikeun mantuan Anjeun mertimbangkeun pilihan Anjeun.

We know many individuals cannot meet with a lawyer. Here is more information to help you understand your options. This is not legal advice but instead information to help you consider your choices.

Ditéang mantuan online

Find help online

Immi mantuan imigran ngartos pilihan légal maranéhna. Anjeun tiasa make alat screening online maranéhna pikeun pituduh anjeun pilihan pangalusna anjeun. Candak wawancara immi ningali lamun cocog keur status imigrasi béda. Inpo hukum Immi sarta nasihat rujukan anu salawasna haratis.

Immi helps immigrants understand their legal options. You can use their online screening tool to guide you to your best options. Take the immi interview to see if you qualify for a different immigration status. Immi’s legal information and referral advice are always free.

Anjeun oge bisa ngundeur factsheet ngeunaan Samentara Status dikonci di Amérika Serikat pikeun Él Salvador, Honduras, jeung Haiti ti Imigrasi Déwan Amérika.

You can also download a factsheet about Temporary Protected Status in the United States for El Salvador, Honduras, and Haiti from the American Immigration Council.

Anjeun tiasa nyoba ngarobah status anjeun

You can try to change your status

AS Kewarganegaraan na Imigrasi Services (USCIS) nyebutkeun:

The US Citizenship and Immigration Services (USCIS) says:

"TPS mangrupakeun benefit samentara yén henteu ngakibatkeun status nyicingan permanén halal atawa masihan sagala status imigrasi séjén. Tapi, pendaptaran pikeun TPS teu nyegah anjeun ti:

“TPS is a temporary benefit that does not lead to lawful permanent resident status or give any other immigration status. However, registration for TPS does not prevent you from:

  • Ngalamar status non-imigran
  • Filing pikeun adjustment tina status dumasar kana hiji petisi imigran
  • Ngalamar naon benefit imigrasi séjén atawa perlindungan pikeun nu bisa jadi layak "
  • Applying for non-immigrant status
  • Filing for adjustment of status based on an immigrant petition
  • Applying for any other immigration benefit or protection for which you may be eligible”

Of the approximately 262,500 Salvadoran TPS beneficiaries, langkung ti 42,700 have been granted lawful permanent resident status, according to USCIS.

Of the approximately 262,500 Salvadoran TPS beneficiaries, more than 42,700 have been granted lawful permanent resident status, according to USCIS.

Ngalamar status non-imigran

Applying for non-immigrant status

Malah lamun TPS dianggap kualifikasi nyaluyukeun status, anjeun kudu jadi ngabogaan hak pikeun nerapkeun. Anjeun bisa jadi ditagihkeun keur kartu héjo lamun diasupkeun lawfully sarta minuhan sarat sejenna. Ieu bisa jadi kusabab kulawarga anjeun atanapi proyek Anjeun. Panggihan kumaha carana panawaran pikeun kawarganagaraan.

Even if TPS is considered a qualification to adjust status, you must be eligible to apply. You may apply for a green card if you entered lawfully and meet other requirements. These may be because of your family or your job. Find out how to apply for citizenship.

Ngalamar suaka

Applying for asylum

Unggal jalma taun datang ka Amérika Serikat néangan panyalindungan sabab geus ngalaman kasusah atawa sieun yén maranéhna bakal sangsara kasusah alatan:

Every year people come to the United States seeking protection because they have suffered persecution or fear that they will suffer persecution due to:

  • balapan
  • agama
  • kabangsaan
  • Kaanggotaan dina grup sosial nu tangtu
  • pamadegan pulitik
  • Race
  • Religion
  • Nationality
  • Membership in a particular social group
  • Political opinion

Panyekel TPS bisa nerapkeun keur status suaka, utamana lamun maranéhna geus didieu sataun atanapi kirang. Lamun geus di dieu pikeun kirang ti sataun, Anjeun kedah otista. Tapi, eta penting pisan nu nyaho USCIS anyar geus robah kumaha aplikasi suaka anu diprosés. ayeuna, aranjeunna reviewing aplikasi panganyarna munggaran. Sakali anjeun ngalebetkeun hiji aplikasi pikeun suaka, eta bisa jadi waktu anu pohara pondok saméméh bisi anjeun uninga. janten, Anjeun paling ukur berlaku keur suaka lamun cocog sabab disebutkeun Anjeun risiko ngabogaan hal anjeun uninga lajeng keur ngadéportasi. Anjeun tiasa ngeusian dina ngabentuk panawaran pikeun suaka (ieu téh formulir légal jeung bakal pangalusna lamun miboga pangacara pikeun mantuan Anjeun ngalengkepan bentuk).

TPS holders can apply for asylum status, especially if they have been here a year or less. If you have been here for less than a year, you should APPLY NOW. However, it is very important that you know the USCIS has recently changed how asylum applications are processed. Now, they are reviewing the most recent applications first. Once you submit an application for asylum, it might be a very short time before your case is heard. So, you most only apply for asylum if you do qualify because otherwise you risk having your case heard and then being deported. You can fill in the form to apply for asylum (this is a legal form and it would be best if you had a lawyer to help you complete the form).

Lamun geus di US. leuwih ti sataun, anjeun masih bisa nerapkeun pikeun suaka tapi bakal leuwih hese (sarta eta geus teuas meunang hiji hal suaka).

If you have been in the U.S. more than one year, you can still apply for asylum but it will be more difficult (and it is already hard to win an asylum case).

Panggihan leuwih seueur kumaha panawaran pikeun suaka.

Find out more about how to apply for asylum.

Mun anjeun mutuskeun panawaran pikeun suaka, Anjeun kudu nyobaan pikeun manggihan hiji pro-Bono (béaya rendah atawa Pangacara bébas) pikeun mantuan Anjeun. Anjeun tiasa milarian pikeun pro-Bono atawa pengacara béaya rendah on ImmigrationLawHelp.com atawa dina diréktori légal klinik.

If you do decide to apply for asylum, you should try to find a pro-bono (low cost or free attorney) to help you. You can search for a pro-bono or low-cost lawyer on ImmigrationLawHelp.com or on the CLINIC legal directory.

Ngalamar status ditangtayungan séjén

Applying for other protected status

Sababaraha Panyekel TPS bisa cicing di Amérika Serikat dina visas husus. Aya visas keur korban human trafficking, spouses butut, barudak atawa kolot jeung korban kejahatan séjén.

Some TPS holders may stay in the United States under special visas. There are visas for victims of human trafficking, battered spouses, children or parents and victims of other crimes.

Mun anjeun awéwé sarta pikir Anjeun bisa cocog keur visa husus kusabab kekerasan, nyiksa atawa alesan séjén, Anjeun bisa ngontak Project advokasi suaka Seeker.

If you are a woman and think you might qualify for a special visa because of violence, abuse or another reason, you can contact the Asylum Seeker Advocacy Project.

Lamun diasupkeun tanpa dokumén

If you entered without documents

Gumantung kana dimana anjeun cicing, anjeun bisa bisa nerapkeun pikeun parobahan status malah lamun diasupkeun Amérika Serikat tanpa paperwork. Ieu kusabab gaining TPS diitung salaku pangakuan di sawatara bagian Amérika Serikat.

Depending on where you live, you may be able to apply for change of status even if you entered the United States without paperwork. This is because gaining TPS counts as admission in some parts of the United States.

Dupi abdi menta pagawean ka sponsor kuring?

Can I ask my work to sponsor me?

Ieu mungkin keur dunungan anjeun pikeun mantuan Anjeun cicing lawfully di Amérika Serikat ku sponsoring Anjeun. dunungan anjeun kudu ngaliwat hiji prosés panjang kalayan USCIS. Gumantung kana jenis karya anjeun ngalakukeun, dunungan anjeun mungkin bisa meunang nu hiji visa husus atanapi diturutan. Mun aranjeunna hoyong mantuan Anjeun, aranjeunna kudu ngamimitian prosés nu kiwari pikeun manggihan lamun aya layak. Dunungan bisa manggihan inpo anu leuwih ti USCIS. Tapi, ilaharna ngan imigran anu kacida terampil nu bisa manggihan dunungan anu bakal sponsor aranjeunna. Ieu bisa ngawengku dokter, insinyur, jeung pagawe tech. Mun anjeun damel di pakasaban dasar atawa Éntri tingkat, ulah menta dunungan anjeun pilihan ieu.

It is possible for your employer to help you stay lawfully in the United States by sponsoring you. Your employer will have to go through a long process with USCIS. Depending on the kind of work you do, your employer may be able to get you a special visa or permit. If they want to help you, they should start the process now to find out if you are eligible. Employers can find more information from USCIS. However, normally only immigrants who are highly skilled are able to find employers who will sponsor them. These might include doctors, engineers, and tech workers. If you work at a basic or entry level job, do not ask your employer for this option.

Naon nu bakal kajadian mun kuring cicing di nagara nu tanpa dokumén? (Kumaha lamun kuring jadi imigran ilegal?)

What will happen if I stay in the country without documents? (What if I become an illegal immigrant?)

Lamun cicing di nagara nu tanpa dokumén, Anjeun resiko keur ngadéportasi atawa ditahan. Di dieu aya sababaraha kaca sareng informasi leuwih pikeun mantuan anjeun ngartos hak anjeun sarta naon anu kudu dipigawé lamun keur ditahan.

If you stay in the country without documents, you risk being deported or arrested. Here are some pages with more information to help you understand your rights and what to do if you are detained.

Anjeun terang hak anjeun? Ieu sumber gampang-to-pamakéan ngeunaan kaayaan béda anu dijieun ku ACLU sangkan anjeun tiasa gaduh hak anjeun di fingertips Anjeun.

Do you know your rights? These easy-to-use resources about different situations were created by the ACLU so you can have your rights at your fingertips.

Arab, Inggris, Spanyol, Somali, Urdu, Mandarin, Perancis, Hindi, sarta basa Punjabi. Manual pikeun imigran LGBTQ, sawawa, jeung barudak unaccompanied.

Arabic, English, Spanish, Somali, Urdu, Mandarin, French, Hindi, and Punjabi languages. Manuals for LGBTQ immigrants, adults, and unaccompanied children.

liplet ieu ti klinik di Spanyol baris mantuan anjeun ngartos résiko anjeun ditewak lamun aya atawa jadi undocumented.

This leaflet from CLINIC in Spanish will help you understand your risk of arrest if you are or become undocumented.

How to contact the Embassy of El Salvador in the USA

How to contact the Embassy of El Salvador in the USA

Alamat ti kadutaan nu aya 1400 16th Street NW Suite 100, Washington DC 20036.

The address of the embassy is 1400 16th Street NW Suite 100, Washington DC 20036.

Jumlah telepon téh:(202) 595-7500.

The phone number is:(202) 595-7500.

Anjeun pilari inpo ka ngajengkeun pikeun Panyekel TPS?

Are you looking for information to advocate for TPS holders?

The Interfaith Imigrasi Koalisi nawarkeun daya pikeun mantuan Anjeun nyandak Peta.

Diajar deui

Learn more



Inpo nu disayagikeun ku rojongan tina CWS jeung kilinik. Inpo séjénna dina kaca ieu asalna tina Departemen NKRI Kaamanan, éta Federal ngadaptar, USCIS sarta séjén sumber dipercanten. Hal ieu dimaksudkeun pikeun hidayah tur diropéa saperti mindeng jadi mungkin. USAHello teu masihan nasihat légal, atawa aya salah sahiji bahan kami dimaksudkeun pikeun dicokot sakumaha nasehat légal. Upami Anjeun keur néangan pikeun pangacara bébas atawa low-ongkos atawa pitulung légal, bisa mantuan Anjeun manggihan jasa légal bébas sarta low-ongkos.

Information provided with the support of CWS and CLINIC. Other information on this page comes from the Department of Homeland Security, the Federal Register, USCIS and other trusted sources. It is intended for guidance and is updated as often as possible. USAHello does not give legal advice, nor are any of our materials intended to be taken as legal advice. If you are looking for a free or low-cost lawyer or legal help, we can help you find free and low-cost legal services.

Panggihan bantuan deukeut anjeun

Paké FindHello neangan jasa jeung sumber di kota Anjeun.

Mimiti Pilarian Anjeun
Naha kaca ieu mantuan anjeun? raray smiley nuhun raray karidut teu
Hatur nuhun pikeun eupan balik anjeun!