Kamarana atuh lamun batur keur ngancam kuring?

Inggris ogéTaya basa Inggris

Émbaran pikeun mantuan pangungsi sarta imigran tetep aman. Di Amérika Serikat, loba pangungsian sarta imigran komunitas anu perasaan sieun sarta kaancam. Di dieu aya 10 hal nu tiasa ngalakukeun lamun batur keur ngancam Anjeun.

Information to help refugees and immigrants stay safe. In the United States, many refugee and immigrant communities are feeling scared and threatened. Here are 10 things you can do if someone is threatening you.

Kamarana atuh lamun batur keur ngancam kuring?

What should I do if someone is threatening me?

1) Telepon pulisi: 911. Cicing dina telepon.

1) Call the police: 911. Stay on the phone.

Urang nyaho loba imigran jeung pangungsian komunitas anu sieun pulisi. Tapi, lamun ayeuna keur kaancam, hal pangpentingna bisa ngalakukeun anu nelepon pulisi. Mun anjeun teuing sieun nelepon, anjeun bisa nanyakeun muhrim pikeun nelepon pulisi keur anjeun.

We know many immigrant and refugee communities are afraid of the police. However, if you are being threatened, the most important thing you can do is call the police. If you are too afraid to call, you can ask a stranger to call the police for you.

2) Bari anjeun masih dina telepon kalawan pulisi, téks mangrupa sobat atawa relatif.

2) While you are still on the phone with the police, text a friend or relative.

Ngabejaan aranjeunna lokasi anjeun sarta naon anu lumangsung.

Tell them your location and what is happening.

3) Coba tetep tenang. Lalaunan ngalih jauh ti jalma atawa jalma anu ngancam Anjeun.

3) Try to stay calm. Slowly move away from the person or people who are threatening you.

Ulah ngabejaan baé ka tenang. Hal ieu ngajadikeun hal goréng.

Do not tell the person to calm down. This makes things worse.

4) ngelingan, jalma anu keur rasialis atawa telenges henteu rasional. Ulah ngobrol aranjeunna atanapi ngajelaskeun nanaon aranjeunna.

4) Remember, people who are being racist or violent are not rational. Do not talk to them or explain anything to them.

Meureun aya kali anjeun tiasa gaduh hiji paguneman kalawan muhrim na ngabantu ngadidik aranjeunna ngeunaan misconceptions maranéhna. Sawaktos Anjeun keur perasaan sieun atawa kaancam, Anjeun kudu difokuskeun kaamanan Anjeun.

There may be times you can have a conversation with a stranger and help educate them about their misconceptions. When you are feeling scared or threatened, you should focus on your safety.

5) Lamun nyarita basa Inggris, nyarita dina basa Inggris kana pamadegan di sabudeureun anjeun.

5) If you speak English, speak in English to those around you.

Jalma anu keur irasional sarta telenges mungkin pikir nu keur diajak ngobrol ngeunaan eta lamun nyarita dina basa sejen.

People who are being irrational and violent may think you are talking about them if you speak in another language.

6) Tanya jalma sejen deukeut nuhun pitulung.

6) Ask another person near you for help.

Salaku pendatang a, anjeun bisa ngarasakeun sieun menta tulung. Panalungtikan némbongkeun urang teu ngabales di grup, tapi lamun menta hiji jalma hiji keur pitulung, aranjeunna bakal nulungan urang. Ngabejaan aranjeunna ngarasa sieun jeung mindahkeun ngadeukeutan ka aranjeunna. Néangan batur nu keur ningali atawa mesem di anjeun. Lamun baé mimitina ménta teu ngabales, ménta jalma sejen.

As a newcomer, you may feel afraid to ask for help. Research shows people do not respond in groups, but if you ask a single person for help, they will help you. Tell them you feel afraid and move closer to them. Look for someone who is watching or smiling at you. If the first person you ask does not respond, ask another person.

7) Mun anjeun nyalira, coba mun balik gancang-gancang ka tempat publik.

7) If you are alone, try to go as quickly as possible to a public place.

Coba tetep di hiji wewengkon nu urang lianna dugi ka ngarasa aman.

Try to stay in an area with other people until you feel safe.

8) Mun jalma nu datang ngadeukeutan ka anjeun jeung anjeun ngarasa sieun, ngagorowok loudly.

8) If the person is coming closer to you and you feel afraid, yell loudly.

Ngabejaan aranjeunna tetep jauh ti anjeun.

Tell them to stay away from you.

9) Sanggeus anjeun aman, ngalaporkeun kajadian.

9) After you are safe, report the incident.

Aya sababaraha cara nu bisa ngalaporkeun naon anu lumangsung:

There are several ways you can report what happened:

  • Anjeun tiasa ngalaporkeun ka pihak kapulisian baris non-darurat dina kaayaan anjeun. Dina kalolobaan nagara, Jumlah ieu téh 311.
  • Anjeun tiasa ngalaporkeun ka Southern Hukum Center kamiskinan.
  • Mun anjeun dina tempat bisnis nalika kajadian (toko nu, salaku conto) ngalaporkeun ka bisnis.
  • Mun anjeun dina beus atawa subway atawa karéta, ngalaporkeun ka pausahaan transit.
  • Anjeun oge kedah ngalaporkeun informasi ka pamaréntah lokal Anjeun atawa kantor walikota kota urang.
  • You can report it to the police non-emergency line in your state. In most states, this number is 311.
  • You can report it to the Southern Poverty Law Center.
  • If you were in a place of business when it happened (a store, for example) report it to the business.
  • If you were on a bus or subway or train, report it to the transit company.
  • You should also report the information to your local government or city mayor’s office.

10) Ngabejaan pamingpin di masarakat anjeun ngeunaan naon anu lumangsung.

10) Tell leaders in your community about what happened.

Éta bisa menta rapat jeung pulisi lokal jeung pajabat kapilih lokal sangkan aranjeunna sarta sadar umum tina insiden targeting komunitas Anjeun.

They can request meetings with the local police and local elected officials to make them and the public aware of incidents targeting your community.

Éta ogé penting pikeun ngabejaan media, sakola, jeung organisasi dina komunitas ngeunaan acara ieu ngarah bisa ngalaporkeun naon anu lumangsung sarta ngawangun kasadaran.

It is also important to tell the media, schools, and organizations in the community about these events so they can report what is happening and build awareness.

Diajar deui

Learn more

This information is meant to educate newcomers and help them feel prepared when they feel threatened in the United States. Eta teu kudu sagala cara dianggap nasihat légal. Upami Sadérék peryogi nasihat légal, ngalenyepan nyungsi hiji pangacara bébas atawa low-ongkos dieu.

This information is meant to educate newcomers and help them feel prepared when they feel threatened in the United States. It should not be in any way considered legal advice. If you do need legal advice, learn about finding a free or low-cost lawyer here.

Naha kaca ieu mantuan anjeun? raray smiley nuhun raray karidut teu
Hatur nuhun pikeun eupan balik anjeun!