Sierra Leone: Ngarti mahasiswa anjeun ti Sierra Leone na backgrounds budaya maranéhna

Inggris ogéTaya basa Inggris

Loba pendidik ngajarkeun rupa-rupa siswa ngalaporkeun yén maranéhna moal nampi informasi kasang tukang budaya cukup on siswa maranéhanana. Mun anjeun ngajarkeun siswa pangungsian, hal anu penting pikeun jadi sadar pendatang’ backgrounds. Inpo di handap ieu dimaksudkan nyadiakeun tinjauan highlights konci, sahingga ngembangkeun strategi pangajaran responsif culturally anu di Ngepaskeun kalayan siswa Anjeun’ gaya learning unik.

Many educators teaching diverse students report that they do not receive enough cultural background information on their students. If you are teaching refugee students, it is important to be aware of newcomers’ backgrounds. The information below is meant to provide an overview of key highlights, so you develop culturally responsive teaching strategies that are in tune with your students’ unique learning styles.

Poto ku Janchan on Flickr.
Poto ku Janchan on Flickr.
Photo by Janchan on Flickr.
Photo by Janchan on Flickr.

Sierra Leone Petabasa

Sierra Leone MapLanguage

Inggris, cryo, mende, basa, sarta Temne

English, Krio, Mende, Limba, and Temne

Pangajaran di Classroom

Teaching in the Classroom

sasmita 1-3 anu diajarkeun dina basa masarakat siswa sarta sasmita luhur nu diajar basa Inggris. organisasi non-wewenang (LSM) jeung organisasi berbasis iman (FBOs) maén peran utama dina Jurusan Pendidikan Bahasa Daerah Sierra Leone. meh 75% sakola ngeunaan primér dina Sierra Leone anu dipiboga na dikelola ku FBOs. lebar, FBOs gaduh dana cukup.
Grades 1-3 are taught in the students’ community language and higher grades are taught in English. Non-governmental organizations (NGOs) and faith-based organizations (FBOs) play a major role in education in Sierra Leone. Almost 75% of primary schools in Sierra Leone are owned and managed by FBOs. Unfortunately, FBOs have insufficient funds.
Kahiji 9 taun atikan anu wajib jeung bébas dina teori. Tapi, aya hiji kakurangan fasilitas alatan ka taun perang jeung jadi santri teu bisa hadir sakola. Dina ahir kelas 6 siswa nyandak Ujian Nasional Sakola primér (NPSE) maju ka sakola sekundér, nu kabagi jadi dua tingkat, SMP sarta senior, unggal langgeng tilu taun. Senior sekundér boga dua trek: akademis jeung SMK. Sistim nu ni'mat barudak pakotaan, tur katresna désa anu awon kaluar saprak loba boga aksés bisa laksana pikeun sakola jeung / atawa cicing di komunitas nu ngalawan pangajaran katresna '. Loba mahasiswa remen sono sakola lantaran mibanda chores nedunan; ieu sabagian bener keur katresna, anu lasut atawa sakola ditinggalkeun pikeun mantuan kaluar di imah.

The first 9 years of education are compulsory and free in theory. However, there is a shortage of facilities due to the years of war and so students are not able to attend school. At the end of grade 6 students take the National Primary School Examination (NPSE) to advance to secondary school, which is divided into two levels, junior and senior, lasting three years each. Senior secondary has two tracks: academic and vocational. The system favors urban children, and rural girls are worst off since many have limited access to schools and/or live in communities that oppose girls’ education. Many students frequently miss school because they have chores to perform; this is particularly true for girls, who missed or left school to help out at home.

Pikeun siswa datang ti pangungsian, pendidik kudu sadar yen di sababaraha kubu, barudak anu diculik jeung dijadikeun shields manusa atawa budak sex. loba pangungsi, kaasup barudak, aya korban mutilation. barudak nunggelis téh sasaran pikeun buruh manual Islam jeung domestik ogé.

For students coming from refugee camps, educators should be aware that at some camps, children are abducted and used as human shields or sex slaves. Many refugees, including children, are victims of mutilation. Orphaned children are targeted for manual and domestic labor as well.

subjék Anyar geus ditambahkeun kana kurikulum di Sierra Leone - contona, basa pribumi jeung studi Sierra Leone. pamaréntah masih berjuang kalawan nyadiakeun jasa, jeung sakola ngecas waragad SPP kolotna pikeun ngatur sakola tur mayar gajih.

New subjects have been added to the curriculum in Sierra Leone – for example, indigenous languages and Sierra Leone studies. The government is still struggling with providing services, and schools charge parents tuition fees to manage schools and pay wages.

pangajaran primér nyaéta sadia di pangungsian sarta meureun sarakola formal munggaran keur loba barudak. Rumaja nu geus pernah geus ka sakola hadir kelas tingkat SD sareng santri teuing ngora.

Primary education is available in the refugee camps and may be the first formal schooling for many children. Teenagers who have never been to school attend elementary level classes with much younger students.

Kulawarga / Sakola Akad Nikah

Family/School Engagement

salam has anu elaborate. Sierra Leoneans pisan sopan tur sadar tatakrama maranéhna. Teuing nengetan ieu modal pikeun pintonan batur urang na neatness. Sesepuh nu diolah kalayan hormat hébat. Ieu kurang ajar kasampak jalma, utamana sesepuh, dina panon. Ieu adat kalibet dina settling saharita tina sengketa kituna ulah parasaan teuas.

Typical greetings are elaborate. Sierra Leoneans are very polite and conscious of their manners. Much attention is paid to someone’s appearance and neatness. Elders are treated with great respect. It is rude to look people, especially elders, in the eye. It is customary to engage in immediate settling of disputes so as to avoid hard feelings.

A host alus sok berehan tur genuinely Ujang wae passerby mun gabung keur hidangan. Salaku tamu, éta santun ninggalkeun sababaraha dahareun dina piring anjeun sarta hatur host anjeun countlessly pikeun generosity maranéhna.

A good host is always generous and genuinely invites any passerby to join for meals. As a guest, it is polite to leave some food on your plate and thank your host countlessly for their generosity.

Lamun anjeun ngahontal kaluar ka kolot na diondang ka acara sakola, hal anu penting pikeun tetep dina pikiran nu loba pangungsi teu nyaho kumaha carana ngajalankeun atawa kakurangan aksés ka mobil a, jadi transportasi ka kajadian sakola bakal tangtangan sanajan kolot rek aub.

When you reach out to parents and invite them to school events, it is important to keep in mind that many refugees do not know how to drive or lack access to a car, so transportation to school events will be a challenge even if parents want to be involved.

génder, kabudayaan, sarta kulawarga

Gender, Culture, and Family

Aya diantara 15-20 Grup étnis di Sierra Leone. Etnis panggedena nu Mende (wétan sarta kidul) jeung Temne (Puseur jeung kaler). The Krio (turunan urut budak AS) anu lokasina di Freetown. Grup étnis ieu geus umum miboga hubungan alus.

There are between 15-20 ethnic groups in Sierra Leone. The largest ethnic groups are the Mende (east and south) and the Temne (center and northwest). The Krio (descendants of former US slaves) are located in Freetown. These ethnic groups have generally had good relations.

Ampir dua per tilu populasi nyaéta Sunni Muslim sarta ngeunaan hiji saparapat nyaeta Christian. tokoh agama nu greatly dimangfaatkeun tur dipercanten. Ageman pangaruh ngalaksanakeun masarakat, étika, tur akhlaq bari nyadiakeun emosi, moril, jeung rojongan spiritual.

Nearly two thirds of the population is Sunni Muslim and about one quarter is Christian. Religious leaders are greatly respected and trusted. Religion influences people’s conduct, ethics, and morality while providing emotional, moral, and spiritual support.

rumahtangga kulawarga ngalegaan anu umum. Poligami oge latihan di padesaan. kulawarga ageung anu treasured, jeung kolot téh kaasih arah barudak maranéhanana. Raising barudak ilaharna tanggung jawab rumah tangga koléktif.

Extended family households are common. Polygamy is also practiced in rural areas. Large families are treasured, and parents are affectionate toward their children. Raising children is typically a collective household responsibility.

tradisional, lalaki ngalakonan tugas kuli manual bari awéwé (jeung katresna) nedunan tugas domestik. Awéwé anu bawahan mun lalaki na geus dugi kasempetan ékonomi sarta atikan. Tapi, aranjeunna sababaraha kakuatan koléktif ti Kaanggotaan di Bundu atanapi Sande masyarakat, nu secretive na anu kagiatan tur lila téh mindeng pareum-wates mun lalaki.

Traditionally, men carry out manual labor tasks while women (and girls) perform domestic duties. Women are subordinate to men and have limited economic and educational opportunities. Nevertheless, they some collective power from memberships in Bundu or Sande societies, which are secretive and whose activities and practices are often off-limits to men.

Katresna anu disunat, biasana ku bidan atawa ku anggota Sande atanapi Bundu masyarakat. Sunatan anu katarima minangka tanda purity, moral sarta kabersihan, kitu ogé dianggap pikaresepeun culturally. Ieu bisa ngabalukarkeun masalah hukum budaya sakaligus dina AS.

Girls are circumcised, usually by a midwife or by members of the Sande or Bundu societies. Circumcision is perceived as a sign of purity, morality and cleanliness, as well as considered culturally appealing. This can cause legal and cultural issues once in the US.

Sumberdaya tambahan

Additional Resources

BRYCS sumber

BRYCS RESOURCES

World Factbook

WORLD FACTBOOK

pangungsian BACKGROUNDERS

REFUGEE BACKGROUNDERS

pendidikan

EDUCATION

Sierra LEONEAN Amerika

SIERRA LEONEAN AMERICANS

Bagikeun Gagasan anjeun

Share Your Ideas

Upami Anjeun gaduh komentar atawa informasi tambahan atawa ide babagi on ngajarkeun siswa Sierra Leonean, mangga surélék: info@usahello.org.

If you have comments or additional information or ideas to share on teaching Sierra Leonean students, please email: info@usahello.org.

Candak Kursus Free urang keur Pendidik

Take our Free Course for Educators

Lamun hoyong latihan nu langkung lengkep ihwal kumaha ngadidik pangungsian jeung imigran siswa, mangga mertimbangkeun enrolling di tangtu bébas urang, Ngadidik pangungsian jeung Murid imigran: Hiji Kursus Online pikeun Guru.

If you would like more training on how to educate refugee and immigrant students, please consider enrolling in our free course, Educating Refugee and Immigrant Students: An Online Course for Teachers.

Nyitak Sejenna ieu salaku PDF

Print this Information as a PDF

Anjeun bisa ngundeur jeung nyitak ieu profil learner Sierra Leonean salaku PDF jeung tetep salaku sumberdaya di kelas Anjeun.

You can download and print this Sierra Leonean learner profile as a PDF and keep it as a resource in your classroom.

Naha kaca ieu mantuan anjeun? raray smiley nuhun raray karidut teu
Hatur nuhun pikeun eupan balik anjeun!