Posto-traumatike të stresit (PTSD)

English gjithashtuJo anglisht

ويسمى أضطراب ما بعد الصدمة أيضاً PTSD. PTSD është një reagim i natyrshëm emocional të një ngjarje të tmerrshme apo i rëndë.

ويسمى أضطراب ما بعد الصدمة أيضاً PTSD. PTSD هو رد فعل عاطفي طبيعي لحدث رهيب أو مرهق.

Për shembull, një njeri vuan nga një aksident me makinë të tmerrshme. Nuk mund të fle për shkak të këqija të shkaktuara nga aksidenti. Ose të ndaluar duke shkuar në shtëpinë e tij pas një kohe të gjatë e incidentit.

على سبيل المثال ، يعاني رجل من حادث سيارة مريع. لا يستطيع النوم بسبب الكوابيس الناتجة عن الحادث. أو يتوقف عن الذهاب إلى منزله بعد وقت طويل من الحادث.

Është e natyrshme që e ndjen të ndryshme pas një ngjarje të tmerrshme. Ajo është gjithashtu e natyrshme që të sillen ndryshe pas një ngjarjeje të vështirë. Por ndoshta ju janë të ndryshme dhe të veprojë ndryshe në varësi muaj apo edhe vite pasi ndjehen ngjarja e tmerrshme. Ju mund të keni çrregullim post traumatik stres. Bisedoni me mjekun tuaj në lidhje me mënyrat për të ndihmuar.

من الطبيعي أن يشعر المرء بأنه مختلف بعد حدث مفزع. من الطبيعي أيضًا أن نتصرف بشكل مختلف بعد حدث صعب. لكن ربما تشعر بأنك مختلف وتتصرف بأختلاف شهوراً أو حتى سنوات بعد وقوع الحدث الرهيب. قد يكون لديك أضطراب ما بعد الصدمة. تحدث إلى طبيبك عن طرق المساعدة.

أعراض اضطراب ما بعد الصدمة

أعراض اضطراب ما بعد الصدمة

Ju mund të ndjeheni ndryshe, pasi duke parë apo të qenit pjesë e një ngjarje të tmerrshme. Ju mund të ndjeheni:

قد تشعر أنك مختلف بعد رؤية أو كونك جزءًا من حدث مروع. قد تشعر:

 • panik
 • mjerim
 • zemërim
 • tension
 • unitet
 • الذعر
 • الحزن
 • الغضب
 • التوتر
 • الوحدة

Ju mund të ndryshojë veprimet tuaja pasi duke parë apo të qenit pjesë e një ngjarje të tmerrshme. Disa nga ndryshimet që ju mund të hasni jeni:

يمكن أن تتغير أفعالك بعد رؤية أو كونها جزءًا من حدث رهيب. بعض التغييرات التي قد تواجهها هي:

 • Nightmares
 • Prania e kujtimeve të së kaluarës (Ju ndjeni sikur ju jeni duke jetuar këtë ngjarje të tmerrshme përsëri)
 • Ka vështirësi gjumi
 • A nuk ju duan të shohin familjen ose miqtë
 • Aktivitetet që nuk duan të bëjnë
 • Ju nuk keni energji
 • الكوابيس
 • وجود ذكريات الماضي (كنت أشعر وكأنك تعيش هذا الحدث الرهيب مرة أخرى)
 • تواجه صعوبة في النوم
 • لا تريد رؤية العائلة أو الأصدقاء
 • لا تفعل الأنشطة التي تريدها
 • ليس لديك طاقة

Ju mund të merrni ndihmë nëse keni pas traumatik. Nëse ju vijnë të gjithë një ngjarje është e tmerrshme dhe ju ndiheni i trishtuar, ose nëse keni këqija në lidhje me këtë ngjarje për më shumë se një muaj, bisedoni me mjekun tuaj për mënyra të ndryshme për të ndihmuar.

يمكنك الحصول على المساعدة إذا كان لديك أضطراب ما بعد الصدمة. إذا مررت بحدث مروع وكنت تشعر بالحزن ، أو إذا كان لديك كوابيس حول هذا الحدث لمدة تزيد عن شهر واحد ، تحدث مع طبيبك عن طرق مختلفة للمساعدة.

Mësoni Më Tepër

تعرف على المزيد

Gjej ndihmë pranë jush

Përdorni FindHello për të kërkuar për shërbimet dhe burimet në qytetin tuaj.

Filloni kërkimin tuaj

A këtë faqe ju ndihmojnë? përballen me smiley po fytyra vrenjt jo
Faleminderit për komentin tuaj!